1 kousek | čerstvý zázvor |
kousek | celá skořice |
3 ks | hřebíček |
1 ks | badyán (nemusí být) |
1 l | horká voda |
2 až 4 lžíce | med |
1 ks | šťáva z citronu |
Zázvor dobře omyjeme, oloupeme a nastrouháme. Spolu se skořicí, hřebíčkem a badyánem (pokud jej máme) vložíme nastrouhaný zázvor do čajové konvice a zalijeme horkou vodou. Necháme zhruba 8 minut louhovat a poté scedíme. Hotový čaj osladíme medem a dochutíme citronovou šťávou. Ihned podáváme.
Poznámka: Zázvor spolehlivě pomáhá v boji proti virům způsobujícím záněty horních cest dýchacích, dodává tělu energii a odstraňuje zimomřivost. Dále slouží jako prevence u jedinců s vysokou pravděpodobností anginy pectoris a infarktu. Celý náš článek o zázvoru si můžete přečíst ZDE