Zapékané brambory s tymiánem

Seznam přísad

8 ks brambory
1 ks cibule
300 g slanina
100 g máslo
200 g strouhaný sýr (např. gouda)
  sůl
1 lžička tymián (čerstvý nebo sušený)
2 ks vejce
250 ml smetana

Postup přípravy

Oloupané brambory si nejprve dáme vařit do osolené vody. Zatímco se budou vařit, očistíme si cibuli a nakrájíme ji na kolečka. Slaninu pokrájíme na plátky nebo kostičky. Obojí (cibuli a slaninu) osmahneme na másle dozlatova. Uvařené brambory slijeme, nakrájíme na silnější plátky a přendáme je do pekáčku nebo zapékací misky. Vmícháme k nim opečenou cibuli se slaninou, přidáme nastrouhaný sýr a ochutíme solí a tymiánem. Vše zalijeme vejci rozšlehanými se smetanou. Zapékací misku vložíme do trouby předehřáté  na 180°Celsia a pečeme asi 20 minut. Zapékané brambory podáváme samotné nebo jako přílohu.