8 ks | brambory |
1 ks | cibule |
300 g | slanina |
100 g | máslo |
200 g | strouhaný sýr (např. gouda) |
sůl | |
1 lžička | tymián (čerstvý nebo sušený) |
2 ks | vejce |
250 ml | smetana |
Oloupané brambory si nejprve dáme vařit do osolené vody. Zatímco se budou vařit, očistíme si cibuli a nakrájíme ji na kolečka. Slaninu pokrájíme na plátky nebo kostičky. Obojí (cibuli a slaninu) osmahneme na másle dozlatova. Uvařené brambory slijeme, nakrájíme na silnější plátky a přendáme je do pekáčku nebo zapékací misky. Vmícháme k nim opečenou cibuli se slaninou, přidáme nastrouhaný sýr a ochutíme solí a tymiánem. Vše zalijeme vejci rozšlehanými se smetanou. Zapékací misku vložíme do trouby předehřáté na 180°Celsia a pečeme asi 20 minut. Zapékané brambory podáváme samotné nebo jako přílohu.