Základní kynuté těsto

20 minut
Domácí výrobky

Seznam přísad

Na kvásek

1 kostka čerstvé droždí (42 g)
3-4 lžíce vlažné mléko
 špetka cukr

Na těsto

300 ml mléko
4 lžíce olej
30 g máslo nebo Hera
250 g polohrubá mouka
350 g hladká mouka
100 g cukr
1 balíček vanilkový cukr
1 lžička sůl
1 ks nastrouhaná kůra z bio citronu
2 ks vejce
 trochu hladká mouka na poprášení těsta

Postup přípravy

Nejprve připravíme kvásek: Do vlažného mléka dáme cukr a rozdrobíme droždí – kvásek je hotový když značně nabude svůj objem. Do mléka dáme olej a máslo, pomalu zahříváme dokud se máslo nerozpustí. Do větší mísy dáme oba druhy mouky, cukr, vanilkový cukr, sůl a nastrouhanou citronovou kůru. K mouce přilijeme vlažné mléko s rozpuštěným tukem a přidáme kvásek a vejce. Měchačkou vypracujeme hladké těsto (pokud je těsto řídké, přidáme zhruba 1 až 2 lžíce mouky, pokud je těsto naopak tuhé, přidáme 1 až 2 lžíce mléka). Těsto v míse poprášíme trochou hladké mouky, zakryjeme čistou utěrkou a necháme na teplém místě asi 15 minut kynout. Z kynutého těsta můžeme připravit koláče, vdolky, koblihy apod.

Poznámka: Rady o tom, jak správně a do detailu připravit kynuté těsto se dočtete ZDE