1 kostka | čerstvé droždí (42 g) |
3-4 lžíce | vlažné mléko |
špetka | cukr |
300 ml | mléko |
4 lžíce | olej |
30 g | máslo nebo Hera |
250 g | polohrubá mouka |
350 g | hladká mouka |
100 g | cukr |
1 balíček | vanilkový cukr |
1 lžička | sůl |
1 ks | nastrouhaná kůra z bio citronu |
2 ks | vejce |
trochu | hladká mouka na poprášení těsta |
Nejprve připravíme kvásek: Do vlažného mléka dáme cukr a rozdrobíme droždí – kvásek je hotový když značně nabude svůj objem. Do mléka dáme olej a máslo, pomalu zahříváme dokud se máslo nerozpustí. Do větší mísy dáme oba druhy mouky, cukr, vanilkový cukr, sůl a nastrouhanou citronovou kůru. K mouce přilijeme vlažné mléko s rozpuštěným tukem a přidáme kvásek a vejce. Měchačkou vypracujeme hladké těsto (pokud je těsto řídké, přidáme zhruba 1 až 2 lžíce mouky, pokud je těsto naopak tuhé, přidáme 1 až 2 lžíce mléka). Těsto v míse poprášíme trochou hladké mouky, zakryjeme čistou utěrkou a necháme na teplém místě asi 15 minut kynout. Z kynutého těsta můžeme připravit koláče, vdolky, koblihy apod.
Poznámka: Rady o tom, jak správně a do detailu připravit kynuté těsto se dočtete ZDE