Velikonoční jidášky

minut
Moučníky pečené

Seznam přísad

150 ml vlažné mléko
1/2 kostky droždí
100 g + 1 lžička  cukr krupice
2 lžíce hrubá mouka
100 g máslo
4 ks vejce
350 g hladká mouka
špetka  sůl
  rozinky, mák či sezam na ozdobu

Postup přípravy

Nejprve si připravíme kvásek. V misce smícháme mléko s nadrobeným droždím, lžičkou cukru a hrubou moukou. Necháme vzejít a mezitím utřeme máslo se zbylým cukrem. Ze tří vajec oddělíme žloutky a přidáme k máslu s cukrem. Vsypeme mouku, špetku soli a také kvásek. Pokud chceme, v tuto chvíli také zapracujeme rozinky. Vše vymícháme do hladkého těsta. Pokud se lepí, přisypeme trochu mouky. Necháme půl hodiny vykynout a poté oddělujeme větší kusy, které vyválíme do delších válečků a stáčíme do tvaru provazu. Vložíme na plech vyložený pečicím papírem a necháme ještě 10 minut kynout. Poté potřeme rozšlehaný vejcem, posypeme mákem nebo sezamem. Pečeme dozlatova v troubě předehřáté na 180°C.