1/2 kg | švestky |
2 lžíce | olivový olej |
2 ks | cibule |
4 stroužek | česnek |
2 cm | čestvý zázvor |
4 ks | skořice celá |
sůl | |
pepř mletý | |
1 ks | bobkový list |
4 kulička | nové koření |
4 lžíce | červené víno |
3 lžíce | krupicový cukr |
1 lžíce | červený vinný ocet |
Švestky omyjeme, rozpůlíme a vypeckujeme. V kastrole si na olivovém oleji osmahneme pokrájenou cibuli s česnekem, přihodíme vypeckované švestky a najemno nastrouhaný zázvor. Dále přidáme kousky celé skořice, trochu soli a pepře a přihodíme bobkový list s kuličkami nového koření. Přilijeme červené víno s trochou vody a dusíme doměkka (švestky by se měly téměř rozvařit). Odstavíme ze sporáku a vyndáme koření (celou skořici, bobkový list a nové koření). Na závěr již jen dochutíme cukrem a vinným octem, podle potřeby můžeme ještě dosolit. Horké čatní plníme do suchých a čistých skleniček, ty zavíčkujeme, otočíme dnem vzhůru a necháme vychladnout. Podáváme například k pečenému nebo grilovanému masu.