Smažené jarní rolky (závitky)
40 minut
Houby,Zeleninová jídla,
Seznam přísad
Náplň
|
sušené houby (čínské houby, šitake - 4 ks) nebo čerstvé houby (hlíva ústřičná - 2 ks) |
1 ks |
mrkev |
1 ks |
žlutá nebo oranžová paprika |
1 lžíce |
máslo |
1 hrst |
klíčky nebo výhonky |
1 stroužek |
česnek |
4 lžíce |
rybí omáčka |
1 lžička |
cukr |
|
pepř mletý |
Dále
1 balení |
rýžový papír |
|
olej na smažení |
|
sladkokyselá chilli omáčka k podávání |
Postup přípravy
Nejprve se pustíme do přípravy náplně: Máme-li sušené houby (čínské houby nebo šitake), dáme je předem namočit na 20 minut do horké vody a změklé je poté jemně pokrájíme – tuhé stopky hub přitom odstraníme a krájíme jenom houbové kloboučky. Čerstvé houby (hlívu ústřičnou) pouze očistíme a pokrájíme na nudličky. Mrkev s paprikou také očistíme a nastrouháme je rovněž na nudličky. Na pánvi si rozehřejeme máslo a namočené či čerstvé houby se zeleninou na něm osmahneme. Ke konci smažení vmícháme i klíčky nebo výhonky a velmi nadrobno nasekaný česnek. Odstavíme z ohně a dochutíme rybí omáčkou smíchanou s cukrem a pepřem. Takto připravenou náplň pečlivě promícháme. Nyní si dáme krátce do teplé vody namočit rýžový papír, každý kousek pak vždy položíme na vlhkou utěrku a do střední třetiny (ale ne až ke krajům) rozprostřeme část náplně. Kraje přehneme přes náplň směrem dovnitř a závitky srolujeme do balíčku. V hluboké pánvi si mezitím rozpálíme vyšší vrstvu oleje (aby rolky byly zcela ponořené) a závitky v něm osmahneme po dobu asi 3 až 4 minut dozlatova. Osmažené závitky dáme do kastrolu s pokličkou (aby změkly) a servírujeme je spolu se sladkokyselou chilli omáčkou, do níž se závitky namáčejí.