SOUTĚŽ

Rizoto se sušenými rajčaty

40 minut
Rýžové pokrmy

Seznam přísad

4 lžíce olivový olej
1 ks cibule
400 g rýže (nejlepší je arborio)
4 stroužek česnek
2 dl bílé víno
1 l vývar
1 sklenička naložená sušená rajčata v oleji
  sůl
  pepř čerstvě mletý

Postup přípravy

Na olivovém oleji v kastrolu si zpěníme najemno pokrájenou cibuli, po chvíli přisypeme rýži a další asi 2 minuty mícháme a opékáme na mírném ohni. Na poslední chvilku přidáme i nasekaný česnek, zalijeme bílým vínem a necháme ho vsáknout do rýže. Poté přiléváme po částech (po sběračkách) vývar, přičemž rýži mícháme a tekutinu necháváme vždy vyvařit. Takto pokračujeme tak dlouho, dokud není rýže hotová (bude to trvat celkem asi 15 až 20 minut, dokud nebude rýže „na skus“). Do hotové rýže přidáme pokrájená sušená rajčata i s částí olejového nálevu, podle chuti osolíme a opepříme hrubě mletým pepřem. Hotové rizoto ihned podáváme.

Poznámka: Sušená nakládaná rajčata si můžeme připravit i doma – náš recept na ně naleznete ZDE