1 kg | dršťky |
3 x 2 l | voda |
1 ks | cibule |
4 ks | mrkev |
1 ks | malý celer |
2 ks | petržel |
50 g | máslo |
2 lžíce | hladká mouka |
muškátový oříšek | |
kousek | zázvor |
3 stroužek | česnek |
pepř mletý | |
sůl | |
majoránka | |
zelená petrželka na ozdobu |
Dršťky dobře opereme, nakrájíme na menší kousky a vložíme do vlažné vody. Přivedeme k varu a asi 15 minut vaříme. Pak vodu slijeme, dršťky zalijeme čistou vodou a opět vaříme asi 15 minut. Zalijeme potřetí vodou (tentokráte již se solí) a dršťky v ní dovaříme až do změknutí (ne však úplného, protože by měly trochu křupat). Vodu již nesléváme. Mezitím si očistíme cibuli a polévkovou zeleninu (mrkev, celer a petržel) a vše pokrájíme na malé kousky. V hrnci si rozpustíme máslo se sádlem a na něm osmažíme nejdříve cibuli a po chvilce i zeleninu. Mícháme a restujeme asi 10 minut, poté poprášíme hladkou moukou, zapražíme a zalijeme vývarem i s dršťkami. Do polévky nastrouháme muškátový oříšek, kousek oloupaného zázvoru a česnek, osolíme, opepříme a přidáme trochu majoránky. Pár minut povaříme, ozdobíme zelenou petrželkou a podáváme.