1 kg drštěk, 3x 2 l vody, 1 cibule, 4 mrkve, 1 malý celer, 2 petržele, 50 g másla, 50 g sádla, 2 lžíce hladké mouky,…
1 cibule, trochu olivového oleje, 1 mrkev, 3 brambory, 3 stroužky česneku, 1 konzerva sterilovaných bílých fazolí…
2 hrsti sušených hříbků, 1 l vody nebo vývaru, kousek másla (nejlépe másla Ranko), 2 až 3 brambory, 2 stroužky…
10 středně velkých rajčat, voda na spaření rajčat, 1 menší cibule, 1/2 lžičky sušené bazalky, asi 1/2 l vody…
1 medový meloun (o váze asi 300 g), 3 lžíce olivového oleje, 1 cibule, 1 stroužek česneku, 1 dl bílého vína, 1 hrnek…
Mrkev oloupeme a fenyklové bulvy omyjeme a očistíme. Mrkev i fenykl nakrájíme na kostičky. (Několik…
1 velká hrst listů šťovíku, 3 lžíce másla, 3 lžíce hladké mouky, 1 l hovězího nebo zeleninového vývaru, 2 starší…
100 g rukoly, 3 jarní cibulky, hrst čerstvé bazalky, hrst čerstvé petrželky, 1 litr zeleninového vývaru, šťáva…
2 větší brambory, 3 kvalitní párky, 2 lžíce sladké mleté papriky, 3 lžíce sádla, hladká mouka, 1 a 1/2…
Chřest očistíme, odkrojíme dřevnaté konce a nakrájíme ho na kousky. Máslo rozpustíme v hrnci a osmažíme…
250 g kapusty, 2 brambory, 1 větší mrkev, 1 malý celer, 1 středně velká cibule, 5 stroužků česneku, kousek másla,…
Polévku připravíme podle návodu na obale a nalijeme na talíře. Přesypeme nasekanou zelenou petrželkou a ihned…
asi 1/2 kg předního hovězího masa, kousek sádla, 2 cibule, 3 stroužky česneku, 2 brambory, 1 větší mrkev, kousek…
Lilky oloupeme a nakrájíme na menší kostky. V hrnci si rozehřejeme olivový olej a osmahneme na něm…
2 bulvy fenyklu, 2 větší brambory, máslo, 1 cibule, 4 stroužky česneku, zeleninový vývar, 200 g smetany, sůl…
500 g růžičkové kapusty, cca 300 g brambor, cca 300 g mrkve, 1 a 1/2 l vody, 1 kostka zeleninového bujonu, 4 lžíce…
Veku či chléb si nakrájíme na kostičky a na másle je dozlatova opražíme. Zbylé máslo rozpustíme v hrnci,…
6 až 8 silnějších plátků staršího tmavého chleba, 500 ml piva, 1 menší cibule, 2 stroužky česneku, 1 lžíce…
300 g lososa (filety), sůl, mletý bílý pepř, 2 lžíce citronové šťávy, 2 mrkve, 150 g řapíkatého celeru, kousek…
1/2 kg topinamburů, 2 lžíce másla, 2 cibule, 4 stroužky česneku, 1 l vody nebo vývaru, sůl, kousek bílé bagety…
Na másle si dozlatova osmažíme cibulku a přidáme k ní nakrájené brambory a květák. Posypeme solí, pepřem…
200 g listů čerstvého šťovíku, 1 lžíce másla, 1 l hovězího vývaru, sůl, mletý pepř, trochu strouhaného muškátového…
Potočnici omyjeme, osušíme utěrkou a nakrájíme najemno. V hrnci si rozpustíme máslo a vhodíme na něj…
Vývar: 2 kg hovězích morkových kostí, asi 4 l vody, 1 cibule, větší kus čerstvého zázvoru, 2 tobolky kardamomu,…
3 lžíce olivového oleje, 1 velká cibule, 3 stroužky česneku, 200 g fazolí, cca 1 a 1/2 l vody nebo vývaru, 1 konzerva…
Recept na „Polívku míchanou ze zelených věcí“ v původním znění od Magdaleny Dobromily Rettigové:…
500 g kysaného zelí, 5 ks brambor, 3 cibule, klobása, slanina, zakysaná smetana, mléko, hladká mouka, bobkový list,…
Polévka: 400 g kuřete nebo kuřecích kostí, 1 a 1/2 l vody, 1 mrkev, 1 petržel, 1/2 celeru, 1 cibule, 4 kuličky…
Blumy omyjeme a vypeckujeme. Pokrájíme na menší kousky a dáme je do hrnce s vodou vařit. Přidáme mletou…