SOUTĚŽ

Polenta s houbami

30 minut
Houby

Seznam přísad

Polenta

250 g kukuřičná mouka
1 l voda
1 lžíce sůl

Houby

300 g čerstvé houby (např. hříbky nebo žampiony)
2 lžíce olivový olej
1 lžíce máslo
1 ks cibule
2 stroužek česnek
  sůl
  pepř
  drcený kmín
  zelená petrželka na ozdobu

Postup přípravy

Nejprve si připravíme polentu: Kukuřičnou mouku vsypeme do vařící osolené vody a mícháme, dokud nevznikne hladká hmota. Za častého míchání vaříme asi 25 minut. Necháme v teple. Nyní si očistíme a na plátky pokrájíme houby. Na olivový olej s rozpuštěným máslem vhodíme nadrobno pokrájenou cibuli a necháme ji zesklovatět. Poté přidáme prolisovaný česnek a plátky hub. Za stálého míchání restujeme asi 6 minut. Stáhneme z ohně, osolíme, opepříme a okmínujeme. Na talíře dáme připravenou teplou polentu, uprostřed ní vyhloubíme důlek a do něj vložíme směs s houbami. Ozdobíme petrželkou a podáváme s červeným vínem.

Poznámka: Připravenou polentu s houbami můžete navíc posypat buď nastrouhaným tvrdým kozím sýrem nebo rozdrobeným plísňovým sýrem Gorgonzola.