250 g | máslo |
10 lžíce | pivo |
2 ks | žloutek |
500 g | hladká mouka |
2 lžíce | ocet |
strouhanka |
strouhaná jablka | |
oříšky | |
rozinky | |
skořice | |
cukr (dle chuti) |
tuk na pomazání štrůdlu | |
moučkový cukr na posypání |
Z másla, piva, žloutků, hladké mouky a octa vypracujeme vláčné těsto, které necháme odpočinout. Pak jej rozdělíme na 4 díly, z každého vyválíme plát, potřeme tukem a posypeme strouhankou. Naplníme podle chuti strouhanými jablky, ořechy a rozinkami. Posypeme skořicí a cukrem. Štrůdl svineme a dáme na plech vyložený pečicím papírem. Potřeme tukem a pečeme ve vyhřáté troubě na 170 °C po dobu zhruba 45 minut dozlatova. Podle chuti posypeme ještě moučkovým cukrem a podáváme.