1 kg | ovoce dle libosti (jablka, jahody, rybíz, hrušky, angrešt, višně, pomeranč, brusinky, meruňky, ...), může být i kompotované |
600 g | cukr krupice |
1 ks | citron |
koření dle chuti (skořice, anýz, hřebíček, muškátový oříšek, ...) | |
1 dl | rum nebo griotka |
Nejprve si důkladně očistíme ovoce, zbavíme pecek a pokrájíme na menší kousky. Není nutné například jablka loupat. Ovoce vhodíme do mísy a přidáme cukr a koření. Citron zbavíme kůry, nakrájíme na kousky a rovněž přidáme k ovoci. Nyní podle chuti namícháme koření, ale nepřeháníme to s ním. Můžeme také přilít přibližně jednu deci rumu nebo třeba griotky. Vše spolu důkladně promícháme, aby se chutě spojily. Směs vsypeme do hlubšího pekáče, rovnoměrně rozprostřeme a vložíme do trouby předehřáté na 220°C. Občas promícháme a pečeme do té doby, než ovoce pustí šťávu. Trvá to necelou hodinu. Mezitím si připravíme čisté uzavíratelné skleničky. Když je směs hotová, ještě horkou jí naplníme do skleniček, zavíčkujeme a na pět minut obrátíme dnem vzhůru. Necháme vychladnout a skladujeme v lednici. Při přípravě čaje zalijeme přibližně tři lžíce horkou vodou.