Pečený čaj

Seznam přísad

1 kg ovoce dle libosti (jablka, jahody, rybíz, hrušky, angrešt, višně, pomeranč, brusinky, meruňky, ...), může být i kompotované
600 g cukr krupice
1 ks citron
  koření dle chuti (skořice, anýz, hřebíček, muškátový oříšek, ...)
1 dl rum nebo griotka

Postup přípravy

Nejprve si důkladně očistíme ovoce, zbavíme pecek a pokrájíme na menší kousky. Není nutné například jablka loupat. Ovoce vhodíme do mísy a přidáme cukr a koření. Citron zbavíme kůry, nakrájíme na kousky a rovněž přidáme k ovoci. Nyní podle chuti namícháme koření, ale nepřeháníme to s ním. Můžeme také přilít přibližně jednu deci rumu nebo třeba griotky. Vše spolu důkladně promícháme, aby se chutě spojily. Směs vsypeme do hlubšího pekáče, rovnoměrně rozprostřeme a vložíme do trouby předehřáté na 220°C. Občas promícháme a pečeme do té doby, než ovoce pustí šťávu. Trvá to necelou hodinu. Mezitím si připravíme čisté uzavíratelné skleničky. Když je směs hotová, ještě horkou jí naplníme do skleniček, zavíčkujeme a na pět minut obrátíme dnem vzhůru. Necháme vychladnout a skladujeme v lednici. Při přípravě čaje zalijeme přibližně tři lžíce horkou vodou.