Meruňková bublanina

60 minut
Moučníky pečené

Seznam přísad

1 kg zralé meruňky
250 g máslo
200 g moučkový cukr
5 ks žloutek
2 dl mléko
370 g polohrubá mouka
1 ks kypřící prášek do pečiva
1 lžička citronová kůra z chemicky neošetřeného (bio) citronu
5 ks bílek
  tuk na vymazání formy
  mouka na vysypání formy
  moučkový cukr na pocukrování

Postup přípravy

Meruňky omyjeme a vypeckujeme. Změklé máslo utřeme s moučkovým cukrem a žloutky do pěny. Přilijeme vlažné mléko, přisypeme polohrubou mouku s kypřicím práškem do pečiva a citronovou kůrou. Bílky ušleháme do pěny a jemně je vmícháme do těsta. Troubu předehřejeme na 180 stupňů Celsia a pekáček nebo formu si vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou. Těsto na bublaninu přendáme do formy na pečení a poklademe připravenými půlkami meruněk. Pečeme asi 35 minut, poté vyndáme a podle chuti pocukrujeme. Podáváme ke kávě nebo čaji.