SOUTĚŽ

Květáková polévka se sýrovými noky

30 minut
Bezmasá jídla,Polévky teplé,

Seznam přísad

1 ks menší květák
1 ks cibule
2 ks střední brambor
  muškátový oříšek
  česnek
  sůl
  pepř
  máslo
1 kelímek smetana (12%)
1 ks bageta (může být i celozrnná)
  olivový olej

Sýrové noky

50 g eidam
3 lžíce hrubá mouka
2 stroužek česnek
1 ks vejce

Postup přípravy

Na másle si dozlatova osmažíme cibulku a přidáme k ní nakrájené brambory a květák. Posypeme solí, pepřem a čerstvě nastrouhaným muškátovým oříškem. Zprudka osmažíme a zalijeme vodou. Vaříme, dokud nejsou brambory a květák uvařeny. Rozmixujeme tyčovým mixérem na kaši a zalijeme smetanou, přivedeme k varu a dochutíme solí a pepřem.

Noky:

Vejce smícháme s nastrouhaným eidamem a prolisovaným česnekem. Poprášíme moukou a vytvoříme tužší těsto, které nabíráme na lžíci a vkládáme do vroucí polévky. Necháme vařit cca  3 minuty poté polévku stáhneme z plamene.

Bageta:

Bagetu si rozpůlíme, potřeme ji česnekem a zakápneme olivovým olejem. Vložíme do předem vyhřáté trouby a pečeme dozlatova. Podáváme k horké polévce jako přílohu.