Kuře na pivě

Seznam přísad

1 ks kuře
  sůl
2 lžíce med
1 lžíce hořčice
1/2 ks máslo
2 ks cibule
200 ks slanina
1 ks černé pivo
1 ks šťáva z citronu
  čerstvý nebo sušený rozmarýn

 

Postup přípravy

Kuře očistíme a omyjeme. Osolíme ho (zvenku i zevnitř) a potřeme medem s hořčicí. Takto přichystané kuře položíme na pekáček. Okolo něj poklademe kousky másla a nadrobno pokrájenou cibuli se slaninou. Zalijeme pivem a citronovou šťávou. Dáme péci do trouby předehřáté na 180 stupňů Celsia. V průběhu pečení kuře otáčíme, podléváme pivním výpekem (případně i další vodou) a necháme upéct dozlatova – bude to trvat přibližně 1 a 1/2 hodiny. Ke konci pečení přihodíme ke kuřeti kousek čerstvého rozmarýnu (případně jemně posypeme kůži sušeným rozmarýnem). Dozlatova upečené kuře na pivě podáváme například s rýží.