1 ks | kuře |
sůl | |
2 lžíce | med |
1 lžíce | hořčice |
1/2 ks | máslo |
2 ks | cibule |
200 ks | slanina |
1 ks | černé pivo |
1 ks | šťáva z citronu |
čerstvý nebo sušený rozmarýn |
Kuře očistíme a omyjeme. Osolíme ho (zvenku i zevnitř) a potřeme medem s hořčicí. Takto přichystané kuře položíme na pekáček. Okolo něj poklademe kousky másla a nadrobno pokrájenou cibuli se slaninou. Zalijeme pivem a citronovou šťávou. Dáme péci do trouby předehřáté na 180 stupňů Celsia. V průběhu pečení kuře otáčíme, podléváme pivním výpekem (případně i další vodou) a necháme upéct dozlatova – bude to trvat přibližně 1 a 1/2 hodiny. Ke konci pečení přihodíme ke kuřeti kousek čerstvého rozmarýnu (případně jemně posypeme kůži sušeným rozmarýnem). Dozlatova upečené kuře na pivě podáváme například s rýží.