Na tomto webu zpracováváme cookies potřebné pro jeho fungování a analytiku, v případě udělení souhlasu také cookies pro účely cílení reklamy. Souhlasím.

Kohout (nebo kuře) na víně

120 minut
Drůbež

Seznam přísad

1 ks kohoutek nebo kuře
  olej na smažení
2 ks cibule
1 ks mrkev
 špetka cukr
0,3 l slepičí vývar
0,6 l suché červené víno
  sůl
  pepř mletý
1 svazek čerstvé bylinky (např. šalvěj, tymián a rozmarýn)
 trochu olivový olej
150 g menší žampióny
4 stroužky česnek

Postup přípravy

Kohoutka nebo kuře důkladně očistíme a omyjeme. Ve velkém hrnci si na oleji osmahneme nadrobno pokrájenou cibuli a mrkev. Přidáme špetku cukru, slepičí vývar a víno. Dochutíme solí, pepřem a necháme pár minut provařit. Kohoutka nebo kuře mezitím naporcujeme a spolu s čerstvými bylinkami vložíme do většího pekáčku, kde přelijeme připravenou omáčkou. Pekáček zakryjeme a v předehřáté troubě na 170 °C dusíme tak dlouho, dokud maso nezměkne (asi hodinu a půl). Mezitím si na rozehřátém olivovém oleji osmažíme celé menší žampiony spolu s celými oloupanými stroužky česneku. Po dušení maso a bylinky vyjmeme, omáčku slijeme, propasírujeme a vše ještě dobře povaříme. Ke kohoutkovi (kuřeti) přidáme restované žampiony s česnekem a přelijeme provařenou omáčkou. Podáváme s bramborem nebo bramborovou kaší.