Jablečný koláč (Apple pie)

90 minut
Moučníky pečené

Seznam přísad

Těsto

1 a 1/2 hrnek hladká mouka
 trochu sůl
1/3 ks studená Hera
1/3 ks studené máslo
1/3 hrnek ledová voda

Náplň

7 ks jablko
 trochu citronová šťáva
200 g krupicový cukr
2 lžíce polohrubá mouka
 trochu mletá skořice

Dále

  máslo (nad náplň)
  vejce (na potření)

Postup přípravy

Nejprve se pustíme do přípravy těsta: Hladkou mouku smícháme se solí a nastrouhaným studeným tukem. Když je těsto spojené (kousky tuku jsou ale vidět!), přidáme ledovou vodu a opět propojíme zamícháním měchačkou. Vzniklé těsto zabalíme do fólie a dáme asi na hodinu uležet do ledničky. Mezitím si připravíme náplň: Jablka oloupeme, zbavíme je jádřinců a nakrájíme na menší kousky. Ty pokapeme citronovou šťávou, přidáme krupicový cukr, polohrubou mouku a trochu mleté skořice. Vše pečlivě promícháme. Těsto vyndáme z lednice a rozdělíme na dvě části – větší a menší. Tou větší vyplníme dno a strany koláčové formy a propícháme vidličkou. Poté naneseme jablkovou náplň a na ní položíme malé kousky másla. Nyní si ze zbylého těsta vyválíme kulatou placku na překrytí a položíme ji navrch koláče. Okraje těsta dobře zmáčkeme a spojíme. Potřeme rozšlehaným vejcem a do horního těsta uděláme několik dírek špejlí. Takto připravený koláč dáme ještě jednou do lednice a troubu si předehřejeme na 200° Celsia. Jablkový koláč pečeme při této teplotě zhruba 15 minut, poté teplotu snížíme na 175°Celsia a pečeme dalších asi 50 minut dozlatova. Upečený jablkový koláč necháme vychladnout a můžeme podávat.