1/2 kg | hladká mouka |
30 g | droždí |
220 ml | mléko |
100 ml | med |
4 lžíce | rozinky |
4 lžíce | kandované ovoce |
4 lžíce | mleté mandle |
1 lžíce | strouhaná citronová kůra |
1 špetka | sůl |
4 ks | žloutek |
3 lžíce | máslo |
tuk na vymaštění pekáče | |
mouka na vysypání pekáče | |
1 ks | vanilkový cukr |
Z části vlažného mléka a rozdrobeného droždí si připravíme kvásek, v druhé části teplého mléka si rozpustíme med. Do mouky zamícháme rozinky, kandované ovoce, mleté mandle, strouhanou citronovou kůru a špetku soli. Přidáme mléko s medem, kvásek, žloutky a rozpuštěné máslo a vypracujeme těsto. Necháme alespoň 1 hodinu kynout (těsto by mělo za tuto dobu zvojnásobit svůj objem). Potom těsto znovu vypracujeme a vložíme do vymaštěné a moukou vysypané bábovkové formy. Znovu necháme kynout zhruba 40 minut. Dáme do trouby předehřáté na 160 °C a pečeme asi 40 minut. Po upečení pocukrujeme vanilkovým cukrem.
Poznámka: Tento dezert se v Itálii peče zpravidla o Vánocích, a to ve speciální vysoké formě vyložené pečicím papírem.