Italská bábovka Panettone

Seznam přísad

1/2 kg hladká mouka
30 g droždí
220 ml mléko
100 ml med
4 lžíce rozinky
4 lžíce kandované ovoce
4 lžíce mleté mandle
1 lžíce strouhaná citronová kůra
1 špetka sůl
4 ks žloutek
3 lžíce máslo
  tuk na vymaštění pekáče
  mouka na vysypání pekáče
1 ks vanilkový cukr

Postup přípravy

Z části vlažného mléka a rozdrobeného droždí si připravíme kvásek, v druhé části teplého mléka si rozpustíme med. Do mouky zamícháme rozinky, kandované ovoce, mleté mandle, strouhanou citronovou kůru a špetku soli. Přidáme mléko s medem, kvásek, žloutky a rozpuštěné máslo a vypracujeme těsto. Necháme alespoň 1 hodinu kynout (těsto by mělo za tuto dobu zvojnásobit svůj objem). Potom těsto znovu vypracujeme a vložíme do vymaštěné a moukou vysypané bábovkové formy. Znovu necháme kynout zhruba 40 minut. Dáme do trouby předehřáté na 160 °C a pečeme asi 40 minut. Po upečení pocukrujeme vanilkovým cukrem.

Poznámka: Tento dezert se v Itálii peče zpravidla o Vánocích, a to ve speciální vysoké formě vyložené pečicím papírem.