Na tomto webu zpracováváme cookies potřebné pro jeho fungování a analytiku, v případě udělení souhlasu také cookies pro účely cílení reklamy. Souhlasím.

Hovězí stroganov

45 minut
Hovězí maso

Seznam přísad

700 g hovězí svíčková (popř. roštěná)
  sůl
  mletý pepř
 trochu hladká mouka
5 lžíce olivový olej
2 ks cibule
5 ks menší žampion
2 dl voda
1 lžíce plnotučná hořčice
3 lžíce rajčatový protlak
 trochu citronová šťáva
  hladkolistá zelená petrželka (nemusí být)

Postup přípravy

Maso omyjeme a nakrájíme na nudličky. Ty osolíme, opepříme a poprášíme hladkou moukou. Takto připravené maso dáme na chvíli do ledničky. Mezitím si v kastrolu osmahneme na olivovém oleji pokrájenou cibuli. Přidáme k ní naložené maso a zprudka ho opečeme. Přihodíme pokrájené žampiony a také trochu osmahneme. Zalijeme vodou, přidáme hořčici s rajčatovým protlakem a hrnec přikryjeme pokličkou. Dusíme tak dlouho, dokud maso nebude měkké. Na závěr podle potřeby dosolíme či okyselíme citronovou šťávou. Podáváme s dušenou rýží a na talíři můžeme ještě posypat nasekanou hladkolistou petrželkou.

Poznámka: Stroganov (nebo také Stroganoff) je ruský způsob přípravy guláše, na který se používá hovězí svíčková či roštěná. Existuje více receptů na jeho přípravu – v některých nalezneme i bílé víno, koňak nebo šampaňské.