Na tomto webu zpracováváme cookies potřebné pro jeho fungování a analytiku, v případě udělení souhlasu také cookies pro účely cílení reklamy. Souhlasím.

Hovězí steak se švestkovou omáčkou

30 minut
Hovězí maso

Seznam přísad

Hovězí steak

4 ks hovězí steak
6 lžíce olivový olej
  drcený barevný pepř

Švestkový omáčka

1 ks cibule
4 lžíce olivový olej
1 lžíce cukr (nejlépe hnědý třtinový)
1/4 l červené víno
1/4 l drůbeží vývar
1 lžíce sojová omáčka
200 g švestková povidla
  sůl

Postup přípravy

Nejprve si připravíme švestkovou omáčku: Najemno nakrájenou cibuli osmahneme na olivovém oleji dozlatova. Přidáme cukr a necháme zkaramelizovat. Zalijeme červeným vínem a necháme jej trochu odpařit. Poté přilijeme vývar, sójovou omáčku a přidáme povidla. Za stálého míchání vaříme asi 12 minut. Na závěr švestkovou omáčku rozmixujeme ručním tyčovým mixérem a dochutíme solí. Nyní se pustíme do přípravy steaků: Maso promačkáme rukou (klouby ruky), potřeme olivovým olejem a posypeme drceným barevným pepřem. Poté jej zprudka opečeme na pánvi – z každé strany 2 až 5 minut (podle toho jak je chceme mít propečené). Orestované steaky přendáme do zapékací misky a dáme na zhruba 10 minut do trouby vyhřáté na 140° C. Vyndáme, přikryjeme alobalem a necháme dalších 10 minut odpočívat. Odpočinuté steaky podáváme s připravenou švestkovou omáčkou a vařenými či opečenými brambory.