Hovězí líčka na víně

200 minut
Hovězí maso

Seznam přísad

1 ks hovězí líčka
50 g slanina
1 ks cibule
1 ks mrkev
1 ks celer
2 stroužek česnek
2 lžíce rajčatové pyré
500 ml hovězí vývar
200 ml suché červené víno
  máslo
  sůl
  pepř
  bobkový list
  hladká mouka

Postup přípravy

Kořenovou zeleninu očistíme a nakrájíme na větší kusy. Najemno nasekanou cibulku zpěníme na másle, přidáme najemno nakrájenou slaninu, orestujeme dozlatova, přidáme pokrájenou kořenovou zeleninu a necháme rozvonět. Na závěr přidáme rajčatové pyré a lisovaný česnek. Hovězí maso očistíme, osolíme, opepříme a lehce zaprášíme moukou. Zprudka opečeme na másle ze všech stran a vložíme do zeleninového základu. Podlijeme červeným vínem, vývarem, přidáme bobkový list, přiklopíme pokličkou a dáme dusit do rozehřáté trouby. Dusíme na 170˚ přibližně 3 hodiny doměkka. V průběhu dolíváme vývar a maso můžeme otočit. Na závěr dochutíme solí, čerstvě mletým pepřem a dle fantazie čerstvými bylinkami. Omáčku můžeme podle chuti i propasírovat. Hotová líčka podáváme s bramborovou kaší a karamelizovanými mrkvičkami.