Na tomto webu zpracováváme cookies potřebné pro jeho fungování a analytiku, v případě udělení souhlasu také cookies pro účely cílení reklamy. Souhlasím.

SOUTĚŽ

Houby naložené v octě

45 minut
Houby,Zavařování a nakládání,

Seznam přísad

Houby:

  např. ryzec pravý, liška obecná, hlíva ústřičná, muchomůrka růžovka, všechny hřibovité houby... (všechny houby musí být pevné a nečervivé)
 
 

Předvaření hub (na 1 litr vody):

1 lžíce sůl
16 kulička pepř celý
3 kulička nové koření
1 ks bobkový list

Nálev:

1/4 litru ocet 8 %
3/4 litru voda
1 lžíce sůl
2 a 1/2 lžíce cukr
10 tableta umělé sladidlo
1 ks bobkový list
1 ks hřebíček
3 kulička nové koření
15 kulička pepř
1 a 1/2 lžička hořčičné semínko
1/2 lžička koriandr

Postup přípravy

Houby očistíme a nakrájíme na přiměřeně velké kousky. Do hrnce dáme vodu a do ní přidáme sůl, kuličky pepře a nového koření a bobkový list (vše v množství podle litrů vody). Vhodíme houby a předvaříme je podle tvrdosti 10 až 20 minut. Po dobu varu sbíráme vzkypělou pěnu a případné nečistoty. Vývar slijeme a houby opláchneme na sítku studenou vodou. Nyní si připravíme nálev: Veškeré ingredience na nálev necháme zhruba 5 minut povařit, přecedíme a koření rovnoměrně rozdělíme do čistých (vymytých a vysušených) sklenic. Předvařené houby necháme dobře okapat a naplníme je asi do tří čtvrtin každé sklenice. Sklenice zalijeme připraveným nálevem a pečlivě uzavřeme víčkem. Sterilujeme 25 minut při 100°C zcela ponořené ve vodě.

Poznámka: Spolu s houbami můžeme do skleniček přidat i čerstvou zeleninu (cibuli, mrkev, sladkou paprikou, patizon apod.) s koprem nebo i kouskem pálivé feferonky.