1 až 1,5 kg | vepřová žebra na gril |
6 cm | čerstvý zázvor |
2 lžíce | med |
2 lžíce | sojová omáčka |
1 lžička | sůl |
1 lžička | nahrubo mletý pepř |
1 ks | menší hlávka bílého zelí |
1 ks | menší cibule |
2 ks | mrkev |
1,5 lžíce | cukr |
vinný ocet a citronová šťáva dle chuti | |
250 g | zakysaná smetana nebo majonéza |
sůl | |
pepř |
Žebra očistěte a odblaňte. Nakrájejte je velkým ostrým nožem na jednotlivá žebra.
Zázvor oloupejte a najemno nastrouhejte. Smíchejte ho s prolisovaným česnekem, medem, sójovou omáčkou, solí a pepřem. Dobře promíchejte a vzniklou marinádou potřete maso.
Žebra naskládejte do grilovací misky, přikryjte potravinovou fólií a nechte asi 4 hodiny marinovat v chladu. Marinované maso grilujte 8 minut po každé straně, poté grilovací misku na roštu přesuňte na menší žár, přiklopte gril a pečte ještě asi 15 minut. Grilovaná žebra výborně doplní salát Coleslaw.
Zelí a cibuli nakrájejte na drobné kostičky, mrkev na tenké nudličky. Zakysanou smetanu nebo majonézu smíchejte se solí, pepřem, cukrem, vinným octem, citronovou šťávou a do dresinku vmíchejte zeleninu. Salát nechejte v lednici uležet a podávejte ho chladný.
TIP: Maso při marinování nepřesolte, zbytečně by tak uvolnilo vlastní šťávu. Dosolit můžete, až hotový pokrm.