500 g | mladá karotka (mohou být i mražené baby karotky) |
50 g | máslo |
1 lžíce | cukr |
2 lžíce | bílé víno |
sůl | |
citronová šťáva | |
několik čerstvých bylinek ( např. tymián, hladkolistá zelená petržel apod.) |
Karotky dáme do vody (vody má být tolik, aby byly přesně zakryté) a přidáme k nim máslo, cukr a bílé víno. Přivedeme k varu a za občasného míchání necháme povařit asi 10 minut. Voda se za tu dobu odpaří a na karotkách zůstane vrstva máslového karamelu. Na závěr dochutíme solí, citronovou šťávou a posypeme nasekanými bylinkami. Glazované karotky podáváme například k pečenému masu a bramborové kaši.
Poznámka: Víte, co je to glazování? Je to vlastně potírání povrchu některých potravin tekutinou, která má za účel dodat jim lesklý vzhled. Obvykle se potírá vajíčkem, mlékem nebo medem.