Na tomto webu zpracováváme cookies potřebné pro jeho fungování a analytiku, v případě udělení souhlasu také cookies pro účely cílení reklamy. Souhlasím.

SOUTĚŽ

Finské masové kuličky (lihapullat)

60 minut
Hovězí maso,Mleté maso,

Seznam přísad

500 g mleté hovězí maso
1 kelímek zakysaná smetana
3 krajíc starší chléb (místo něj lze použít strouhanku)
1 ks vejce
1 ks větší cibule
1/2 lžička mletá paprika
1/2 lžička nové koření
dle chuti  sůl
dle chuti  mletý bílý pepř
  olej

Omáčka

2 lžíce máslo
2 lžíce hladká mouka
1/2 l hovězí vývar
  sůl
  pepř
2 lžíce smetana (nemusí být)

Postup přípravy

Starší chléb (či strouhanku) si rozdrobte a smíchejte se zakysanou smetanou. Nechte vzniklou směs chvíli odležet, aby se vám hmota dobře spojila. Přidejte mleté maso, vejce, koření a cibulku, kterou si předtím nakrájíte nadrobno a necháte smažením na pánvi zesklovatět. Vše dobře promíchejte. Pro vytvoření lepší konzistence směsi můžete používat i šlehač.
Ze hmoty tvořte kuličky a rovnou si je připravujte na plech vystlaný pečícím papírem. Masové kuličky pečte v předehřáté troubě na 220oC. Pečou se zhruba 15 minut.
Poté si na pánvi, na které jste připravovali cibulku, vytvořte z másla a hladké mouky jíšku, zalijte ji hovězím vývarem a dochuťte solí a pepřem. Nakonec můžete omáčku zjemnit smetanou. Hotový pokrm se podává s bramborovou kaší či bramborem.

Poznámka: Jde o oblíbené jídlo ve Finsku a nejen v něm. My známe především švédské masové kuličky, které se u nás rozšířily díky jejich nabídce v řetězcích Ikea. Kromě toho, že se dají masové kuličky péci v troubě, je možné je také smažit.