Dýňová polévka s vanilkou

30 minut
Polévky teplé

Seznam přísad

1 ks menší dýně hokkaido
1 a 1/2 litru voda nebo vývar
3 lžíce olivový olej
1 ks cibule
4 stroužek česnek
1 lžíce kari
  sůl
  pepř mletý
1 ks malý rajčatový protlak
 kousek máslo
1 ks vanilkový lusk
  zakysaná smetana a zelená petrželka na ozdobu

Postup přípravy

Dýni rozkrojíme, vydlabeme, ale neloupeme. Dužinu rozkrájíme na větší kousky. Dýni dáme do kastrolu a zalijeme ji vodou nebo vývarem. Přivedeme k varu a vaříme pod pokličkou zhruba 20 minut. Mezitím si na olivovém oleji na pánvi osmahneme pokrájenou cibuli a česnek (ten přidáme až po chvíli smažení cibule, aby nám nezhořkl). Osmaženou cibulku s česnekem vhodíme k uvařené dýňové dužině a vše rozmixujeme ručním mixerem. Vmícháme rajčatový protlak, ochutíme solí, mletým pepřem, kari kořením a dření z vanilkového lusku. Zjemníme kouskem másla a polévku nalijeme na talíře. Ozdobíme zakysanou smetanou a nasekanou zelenou petrželkou. Ihned podáváme.