4 ks | čerstvý žloutek |
200 ml | olej |
sůl | |
2 lžíce | hořčice |
pepř | |
citronová šťáva |
1 ks | salátová okurka |
1 kelímek | bílý smetanový jogurt |
2 lžíce | olivový olej |
sůl | |
pepř | |
citronová šťáva |
2 ks | žloutek |
200 ml | olej |
sůl | |
2 lžíce | hořčice |
pepř | |
citronová šťáva | |
2 ks | nakládaná okurka |
1 ks | cibulka |
250 ml | zakysaná smetana |
7 stroužek | česnek |
1 ks | mandarinka (může být i z plechovky) |
sůl | |
pepř |
6 lžic | hořčice |
3 lžíce | med |
sůl | |
pepř | |
petrželka |
Žloutky si vyklepeme do vysoké nádoby, přidáme hořčici, zalijeme olejem a zakápneme citronovou šťávou. Ponoříme tyčový mixér a pomalu šleháme, dokud hmota není tuhá. Ochutíme solí a pepřem.
Okurku si nastrouháme na co nejjemnější kousky a vymačkáme z ní přebytečnou vodu. Přidáme jogurt a ochutíme olejem, solí a pepřem. Dle chuti zakápneme citronem.
Nejdříve si připravíme majonézu dle předchozího návodu. Okurku a cibulku si nakrájíme najemno a přidáme k majonéze. Ochutíme solí a pepřem.
Prolisujeme si česnek a mandarinku nakrájíme na co nejmenší kousky. Zalijeme zakysanou smetanou a ochutíme solí, pepřem.
Hořčici smícháme s medem a ochutíme solí a pepřem. Nakonec přidáme najemno nasekanou petrželku.