Chodské koláče

120 minut
Moučníky pečené

Seznam přísad

Těsto

1 kostka droždí
1/2 kg hladká mouka
100 g krystalový cukr
1/4 l mléko
  sůl
2 ks vejce
120 g máslo
1 lžička citronová kůra z chemicky neošetřeného citronu
1 ks vanilkový cukr
1 lžíce tuzemák

Maková náplň

200 g čerstvě umletý mák
1/4 l mléko
80 g krystalový cukr
50 g strouhaný perník
1 ks vanilkový cukr
1/2 lžička mletá skořice
  citronová kůra

Tvarohová náplň

1/2 kg měkký tvaroh
1 ks vejce
1 ks žloutek
80 g krystalový cukr
 špetka muškátový květ

Povidlová náplň

400 g švestková povidla
2 lžíce krystalový cukr
1 ks vanilkový cukr
1 ks skořicový cukr
1 lžíce tuzemák
 trochu mletý badyán

Marmeládová náplň

120 g oblíbená marmeláda (např. rybízová)
2 lžíce moučkový cukr
1 lžíce voda

Ořechová náplň

asi 80 ml voda
100 g krystalový cukr
100 g mleté vlašské ořechy
1 ks vanilkový cukr
1 lžíce tuzemák

Dále

  rozinky namočené v tuzemáku
  mandlové lupínky
2 ks vejce na potření
250 ml zakysaná smetna
4 lžíce tuzemák
2 lžíce vanilkový cukr

Postup přípravy

Nejprve se pustíme do přípravy těsta na koláče: V hrnku si zaděláme kvásek z droždí, jedné lžíce mouky a cukru a trochy teplého mléka. Kvásek necháme v teple vzejít. Do mísy si mezitím nasypeme mouku a v osoleném vlažném mléce rozkvedláme vejce. Vzešlý kvásek dáme k mouce, přilijeme mléko s vejci, přidáme rozpuštěné máslo, najemno nastrouhanou citronovou kůru, vanilkový cukr a tuzemák. Zpracujeme ve vláčné těsto, které poprášíme moukou, překryjeme utěrkou a necháme v teple vykynout. Mezitím si můžeme připravit jednotlivé náplně podle chuti a možností: Mletý mák svaříme s mlékem, osladíme ho a zahustíme strouhaným perníkem. Ochutíme vanilkovým cukrem, mletou skořicí a citronovou kůrou. Tvaroh smícháme s vejcem, žloutkem, cukrem a špetkou muškátového květu. Povidla smícháme se všemi druhy cukrů, přidáme tuzemák a ochutíme mletým badyánem. Marmeládu smícháme s moučkovým cukrem a lžící vody. Pro ořechovou náplň svaříme vodu s cukrem, vmícháme ořechy, vanilkový cukr a přidáme tuzemák. Nyní se vrátíme k vykynutému těstu na koláče: Na pomoučněném vále uděláme z těsta 8 bochánků, které rozválíme na kruhy o velikosti plechu. Okraje mírně zvýšíme. Kruhy z těsta přeneseme na plech vyložený pečicím papírem, kde je ozdobíme cukrářským sáčkem náplněni podle chuti a fantazie. Celé koláče na závěr ozdobíme rozinkami namočenými v tuzemáku (na tvarohovou náplň) a mandlovými lupínky (na ostatní tmavé náplně). Okraje těsta potřeme rozšlehaným vejcem a dáme péci do předehřáté trouby na 200°C na zhruba 20 minut dozlatova. Ještě horké koláče polijeme zakysanou smetanou smíchanou s tuzemákem a vanilkovým cukrem.