Caesar salát s kuřecím masem

30 minut
Saláty

Seznam přísad

Salát

2 ks kuřecí prsa bez kůže
  sůl
  pepř
5 lžíce olivový olej
  bílá bageta
3 stroužek česnek
1 hlávka ledový salát
kousek  parmazán (nebo jiný výrazný sýr)

Dresink

2 ks žloutek
2 ks ančovička
1 ks šťáva z citronu
50 ml olivový olej
2 lžička dijonská hořčice
1 lžíce balzamikový ocet
1 lžíce med

Postup přípravy

Kuřecí prsa omyjeme, nakrájíme na menší kostičky nebo slabé proužky, okořeníme solí a pepřem a necháme chvilku odležet. Mezitím si připravíme dresink: Ten vyrobíme tak, že všechny uvedené ingredience ušleháme ponorným mixérem a vzniklý dresink dáme vychladit. Nyní si zprudka osmahneme připravené a pokrájené kuřecí maso na olivovém oleji na pánvi. Hotové opečené maso dáme do mísy a na pánvi se zbylým olejem osmažíme i na kostičky nakrájenou bílou bagetu. Při opékání ke krutonům z bagety přidáme i prolisovaný česnek a na závěr krutony trochu osolíme. Poté omyjeme, osušíme a natrháme ledový salát. Dáme jej do mísy s opečenými kousky masa, přihodíme krutony z bagetky a vše zalijeme vychlazeným dresinkem. Posypeme strouhaným parmazánem či jiným oblíbeným sýrem a můžeme podávat.

Poznámka: Caesar (čteme césar) salát poprvé vytvořil Ital Caesar Cardini (1896-1956), který emigroval z Itálie do USA a vedl restauraci nejen tam (konkrétně v San Diegu), ale i v 17 mil vzdálené mexické Tijuaně. Jeho původní verze Caesar salátu se od té současné liší jen tím, že Cardini do dresinku nepřidával ančovičky (místo nich dával worchestrovou omáčku). Každopádně již tenkrát v salátu nechyběl salát, česnekové krutony, limetková či citronová šťáva, vejce a strouhaný parmazán. Postupem času se pak do tohoto receptu přidalo i opečené kuřecí maso či losos.