750 g | syrové brambory |
130 g | hladká mouka |
130 g | polohrubá mouka |
1 ks | vejce |
sůl | |
250 g | pravá brynza z ovčího mléka |
200 g | osmažená pokrájená slanina |
Očištěné syrové brambory nastrouháme na jemném struhadle, přidáme k nim obě mouky a rozklepneme vejce. Osolíme a vše řádně promícháme. Vzniklé těsto protlačujeme buď přes síto na halušky přímo do vařicí osolené vody nebo halušky nasekáme na prkénku a poté je házíme do většího množství osolené vroucí vody. Vaříme asi 4 minuty (hotové halušky vyplavou na hladinu) a postupně je vyndáme z vody (např. děravou vařečkou). Hotové halušky servírujeme okamžitě na talíře, posypeme brynzou a osmaženou slaninou (pokrájenou na kostičky). Výborné jsou také s kyselým zelím.