1/2 ks | brokolice |
sůl | |
1 l | voda |
50 g | máslo |
1 ks | středně velká mrkev |
1 ks | menší pórek |
1/2 l | mléko |
50 g | pohankové vločky |
2 lžička | Solčanka (zeleninové ochucovadlo s mořskou solí-k dostání v obchodech se zdravou výživou) |
2 plátek | toustový chléb |
kousek | máslo (na opečení toastů) |
Očištěnou a na růžičky rozebranou brokolici dáme do osolené vařicí vody a vaříme asi 8 minut. Na másle si mezitím orestujeme očištěnou a na kousky pokrájenou mrkev a na kolečka pokrájený pórek. Zalijeme vývarem z brokolice a mlékem, přidáme pohankové vločky a rozvaříme je doměkka. Přidáme uvařenou brokolici (pár kousků si necháme stranou) a ochucovadlo Solčanku. Nyní si z polévky odebereme několik kousků mrkve a zbylou polévku rozmixujeme dohladka. Z toastového chleba vykrájíme vykrajovátkem libovolné tvary (např. srdíčka) a ty opečeme na másle dozlatova. Některá srdíčka vhodíme do polévky a některá napíchneme spolu s brokolicí a mrkví na špejli. Ihned podáváme.