Na tomto webu zpracováváme cookies potřebné pro jeho fungování a analytiku, v případě udělení souhlasu také cookies pro účely cílení reklamy. Souhlasím.

Bramborové placky s povidly a mákem

50 minut
Bramborové pokrmy,Sladká jídla,

Seznam přísad

Placky

800 g vařené brambory
2 ks vejce
300 g polohrubá mouka
1 lžička sůl

Dále

  sádlo (na pečení placek)
200 g švestková pvidla
100 g jemně umletý mák
50 g moučkový cukr
  máslo (na přelití)

Postup přípravy

Placky: 800 g vařených brambor, 2 vejce, 300 g polohrubé mouky, 1 lžička soli

Dále: sádlo (na pečení placek) – např. škvařené vepřové sádlo Varoma, 200 g švestkových povidel (doporučujeme švestková povidla Dle Gusta), 100 g jemně umletého máku, 50 g moučkového cukru, máslo (na přelití)

Uvařené brambory oloupeme a nastrouháme najemno. Přidáme vejce, polohrubou mouku a sůl. Vypracujeme těsto, které rozdělíme na stejně velké kousky a z nich na pomoučněném vále rozválíme slabé placky. Placky opékáme na teflonové pánvi buď nasucho nebo pánev lehce pomastíme sádlem. Opékáme z obou stran dozlatova. Hotové placky potřeme švestkovými povidly, zavineme či přehneme napůl a posypeme mákem smíchaným s moučkovým cukrem. Můžeme ještě jemně pokapat rozpuštěným máslem. Ihned podáváme.

Poznámka: Tento tradiční a levný pokrm dělaly již naše babičky a je stále velmi oblíben. Bramborovým plackám se podle místa původu říká i jinými jmény – patenty, laty, podešve, přesňáky apod.

Foto: www.czechtourism.cz