Zeleninový pokrm Ratatouille

Seznam přísad

1 ks větší lilek
2 ks menší cuketa
2 ks červená nebo žlutá paprika
1 ks malá dýně hokkaido
3 ks cibule
  olivový olej
2 plechovky loupaná krájená rajčata v konzervě
6 stroužků česnek
  sůl
  čerstvě mletý pepř
  čerstvé bylinky (bazalka, rozmarýn, tymián)

Postup přípravy

Lilek nakrájíme na plátky a osolíme je, aby pustily přebytečnou vodu. Mezitím si nakrájíme na plátky i cuketu, papriky, dýni a cibuli. “Vypocené” lilky osušíme a dáme opéct na olivový olej. Do zapékací misky přendáme loupaná krájená rajčata z konzervy spolu s nasekaným česnekem a na ně vyskládáme střídavě plátky cukety, papriky, dýně, cibule i opečeného lilku. Ochutíme solí, mletým pepřem a nasekanými bylinkami. Vše zakapeme olivovým olejem a vložíme do rozehřáté trouby na 180°C , kde pečeme asi 40 minut dozlatova. Podáváme s čerstvým pečivem.

Poznámka: Ratatouille (vyslovujeme ratatuj) je tradiční francouzský zeleninový pokrm. Jeho jméno pochází z okcitánského slova ratatolha, což znamená míchaný pokrm. K základním ingrediencím patří rajčata, česnek, cibule, cukety, lilek, papriky a bylinkové koření. Ohledně způsobu přípravy se názory liší – někteří kuchaři opékají každou zeleninu zvlášť na pánvi a až na závěr vše spojí v konečný pokrm, jiní šéfkuchaři zase připravují plátky zeleniny dohromady v troubě.