1 ks | větší lilek |
2 ks | menší cuketa |
2 ks | červená nebo žlutá paprika |
1 ks | malá dýně hokkaido |
3 ks | cibule |
olivový olej | |
2 plechovky | loupaná krájená rajčata v konzervě |
6 stroužků | česnek |
sůl | |
čerstvě mletý pepř | |
čerstvé bylinky (bazalka, rozmarýn, tymián) |
Lilek nakrájíme na plátky a osolíme je, aby pustily přebytečnou vodu. Mezitím si nakrájíme na plátky i cuketu, papriky, dýni a cibuli. “Vypocené” lilky osušíme a dáme opéct na olivový olej. Do zapékací misky přendáme loupaná krájená rajčata z konzervy spolu s nasekaným česnekem a na ně vyskládáme střídavě plátky cukety, papriky, dýně, cibule i opečeného lilku. Ochutíme solí, mletým pepřem a nasekanými bylinkami. Vše zakapeme olivovým olejem a vložíme do rozehřáté trouby na 180°C , kde pečeme asi 40 minut dozlatova. Podáváme s čerstvým pečivem.
Poznámka: Ratatouille (vyslovujeme ratatuj) je tradiční francouzský zeleninový pokrm. Jeho jméno pochází z okcitánského slova ratatolha, což znamená míchaný pokrm. K základním ingrediencím patří rajčata, česnek, cibule, cukety, lilek, papriky a bylinkové koření. Ohledně způsobu přípravy se názory liší – někteří kuchaři opékají každou zeleninu zvlášť na pánvi a až na závěr vše spojí v konečný pokrm, jiní šéfkuchaři zase připravují plátky zeleniny dohromady v troubě.