SOUTĚŽ

Recepty / Zavařování a nakládání

Videorecepty

Další recepty

Fíkový džem
Zavařování a nakládání

Fíkový džem

Fíky omyjeme a nakrájíme nadrobno. Vodu s cukrem svaříme, až vznikne sirup. Do tohoto sirupu přidáme nakrájené…

Číst dále >

Jahodový džem
Zavařování a nakládání

Jahodový džem

Jahody omyjeme a očistíme od stopek. Vložíme je do hrnce, kde je rozmačkáme šťouchadlem na brambory a dáme…

Číst dále >

Kandované třešně (višně)
Zavařování a nakládání

Kandované třešně (višně)

Třešně nebo višně opatrně vypeckujeme. Z kůry citronu odřízneme bílou vrstvu a nakrájíme ji na malé kousky.…

Číst dále >

Brusinkový džem
Zavařování a nakládání

Brusinkový džem

1 kg čerstvých brusinek, 1 hrnek vody, 500 g medu, šťáva z 1 citronu, 2 kousky celé skořice…

Číst dále >

Švestkový kompot z loupaných švestek
Zavařování a nakládání

Švestkový kompot z loupaných švestek

Švestky omyjeme, odstopkujeme a ponoříme na chvíli do vroucí vody (nejlépe ve spařovacím košíčku nebo cedníku).…

Číst dále >

Nakládané cibulky s papri(č)kou
Zavařování a nakládání

Nakládané cibulky s papri(č)kou

Cibulky čistíme a rovnou dáváme do vody, do které jsme přidali ocet nebo citron, aby zůstaly pěkně bílé.…

Číst dále >

Třešňová marmeláda
Zavařování a nakládání

Třešňová marmeláda

Také máte letos na zahradě třešní, že nevíte, co s nimi? Bublanin a koláčů už máte dost, ale byla by přeci…

Číst dále >

Mrkvový džem s rumem
Zavařování a nakládání

Mrkvový džem s rumem

1 kg mrkve, 6 citronu (na šťávu), 750 g krystalového cukru, 1 dl tuzemáku…

Číst dále >

Domácí vepřová konzerva
Zavařování a nakládání

Domácí vepřová konzerva

Z bůčku odřízneme kůži a nakrájíme jí na kostičky o velikosti cca 4×4 cm. Plecko a zbytek bůčku…

Číst dále >

Pravá anglická pomerančová marmeláda
Zavařování a nakládání

Pravá anglická pomerančová marmeláda

1 kg chemicky neošetřených (bio) pomerančů s tlustou kůrou (popř. řádně umytých pod proudem horké vody), 1 a 1/2…

Číst dále >

Džem z celých citronů
Zavařování a nakládání

Džem z celých citronů

Celé citrony vložíme do většího hrnce a zalijeme vodou tak, aby byly zcela potopené. Hrnec uložíme na tři…

Číst dále >

Nakládaná sušená rajčata
Zavařování a nakládání

Nakládaná sušená rajčata

1 kg tvrdých zralých rajčat, 1 hrnek bílého vinného octa, 1 hrnek vody, 4 stroužky česneku, čerstvé bylinky (bazalka,…

Číst dále >

Šípková zavařenina
Zavařování a nakládání

Šípková zavařenina

1 kg čerstvě natrhaného šípku, 1 kg cukru (nejlépe třtinového), 2 lžíce mletého hřebíčku…

Číst dále >

Lipový med
Zavařování a nakládání

Lipový med

1/2 kg čerstvých lipových květů, 4 l vody, 4 lžičky kyseliny citronové, 2 a 1/2 kg cukru…

Číst dále >

Meruňková marmeláda z papiňáku
Zavařování a nakládání

Meruňková marmeláda z papiňáku

1 kg meruněk, trochu vody, 1/2 kg krupicového cukru, 1 balíček GelFix 2:1, šťáva z 1 citronu…

Číst dále >

Dýňová marmeláda
Zavařování a nakládání

Dýňová marmeláda

1,5 kg žluté dýně, 1 kg želírovacího cukru, 1 lžička kyseliny citronové, 1 pravý vanilkový lusk, 1 l vody…

Číst dále >

Rebarborový džem s jahodami
Zavařování a nakládání

Rebarborový džem s jahodami

1 kg řapíku rebarbory, 500 g jahod, 400 g tmavého cukru, 1 balíček vanilkového cukru, 2 ks citronu, kůra z chemicky…

Číst dále >

Džem z třešní
Zavařování a nakládání

Džem z třešní

Třešně omyjeme a vypeckujeme. Dáme je do většího kastrolu, kam přisypeme i krystalový cukr s Gelfixem…

Číst dále >

Broskvový džem se skořicí
Zavařování a nakládání

Broskvový džem se skořicí

Broskve očistíme a oloupeme (pokud nám nejde slupka sloupnout, spaříme broskve vařicí vodou, necháme ve vodě…

Číst dále >

Opečený a naložený lilek
Zavařování a nakládání

Opečený a naložený lilek

Lilek nakrájíme na kolečka tloušťky asi půl cm a dáme je na plech vyložený pečicím papírem, kde je osolíme…

Číst dále >

Dýňovo-rajčatové čatní
Zavařování a nakládání

Dýňovo-rajčatové čatní

1 středně velká dýně (čisté váhy asi 1 kg – bez vydlabaných semínek a oloupané kůry), 500 g zralých rajčat,…

Číst dále >

Nakládané feferonky s česnekem
Zavařování a nakládání

Nakládané feferonky s česnekem

čerstvé feferonky (červené nebo zelené, pálivé či méně pálivé), česnek, 1 l vody, 150 g krystalového cukru,…

Číst dále >

Domácí nakládané zelí
Domácí výrobky

Domácí nakládané zelí

3 hlávky zelí, sůl, kmín a dle chuti: jablka, křen, řepa, mrkev…

Číst dále >

Domácí jablečná přesnídávka
Domácí výrobky

Domácí jablečná přesnídávka

Nejprve si omyjeme a oloupeme jablka, zbavíme je jádřinců a rozkrájíme na kousky. Ty dáme vařit do vody…

Číst dále >

Jablečný džem se skořicí
Zavařování a nakládání

Jablečný džem se skořicí

850 g jablek, 150 ml jablečného džusu (např. jablečné šťávy 100% Kapíto), 1 balíček kyseliny citronové, 1 lžička…

Číst dále >

Mandarinkový džem s limetkou
Zavařování a nakládání

Mandarinkový džem s limetkou

1 kg mandarinek, 1 kg krystalového cukru, 1 Gelfix klasik 1:1 (vyrábí společnost Dr. Oetker), šťáva ze 2 limetek,…

Číst dále >

Citronový krém
Zavařování a nakládání

Citronový krém

Citrony omyjeme, jejich kůru nastrouháme a vymačkáme z nich šťávu. Kůru i šťávu dáme do hrnce,…

Číst dále >

Pomerančový džem s koňakem
Zavařování a nakládání

Pomerančový džem s koňakem

3/4 kg pomerančů, 1/2 l vody, kůra z 1 pomeranče, 1/4 kg želírovacího cukru, šťáva z 1 citronu, 1 dl koňaku…

Číst dále >

Naložené sýry
Zavařování a nakládání

Naložené sýry

1/2 litru olivového oleje, trochu červené papriky, zelené bylinky (např. pažitka), 1 lžíce celého pepře, 3 stroužky…

Číst dále >

Nakládané papriky
Zavařování a nakládání

Nakládané papriky

Papriky omyjeme, rozpůlíme a odstraníme jadérka. Poté je pokrájíme na kousky. Cibuli očistíme a pokrájíme…

Číst dále >