Fíky omyjeme a nakrájíme nadrobno. Vodu s cukrem svaříme, až vznikne sirup. Do tohoto sirupu přidáme nakrájené…
Jahody omyjeme a očistíme od stopek. Vložíme je do hrnce, kde je rozmačkáme šťouchadlem na brambory a dáme…
Třešně nebo višně opatrně vypeckujeme. Z kůry citronu odřízneme bílou vrstvu a nakrájíme ji na malé kousky.…
1 kg čerstvých brusinek, 1 hrnek vody, 500 g medu, šťáva z 1 citronu, 2 kousky celé skořice…
Švestky omyjeme, odstopkujeme a ponoříme na chvíli do vroucí vody (nejlépe ve spařovacím košíčku nebo cedníku).…
Cibulky čistíme a rovnou dáváme do vody, do které jsme přidali ocet nebo citron, aby zůstaly pěkně bílé.…
Také máte letos na zahradě třešní, že nevíte, co s nimi? Bublanin a koláčů už máte dost, ale byla by přeci…
1 kg mrkve, 6 citronu (na šťávu), 750 g krystalového cukru, 1 dl tuzemáku…
Z bůčku odřízneme kůži a nakrájíme jí na kostičky o velikosti cca 4×4 cm. Plecko a zbytek bůčku…
1 kg chemicky neošetřených (bio) pomerančů s tlustou kůrou (popř. řádně umytých pod proudem horké vody), 1 a 1/2…
Celé citrony vložíme do většího hrnce a zalijeme vodou tak, aby byly zcela potopené. Hrnec uložíme na tři…
1 kg tvrdých zralých rajčat, 1 hrnek bílého vinného octa, 1 hrnek vody, 4 stroužky česneku, čerstvé bylinky (bazalka,…
1 kg čerstvě natrhaného šípku, 1 kg cukru (nejlépe třtinového), 2 lžíce mletého hřebíčku…
1/2 kg čerstvých lipových květů, 4 l vody, 4 lžičky kyseliny citronové, 2 a 1/2 kg cukru…
1 kg meruněk, trochu vody, 1/2 kg krupicového cukru, 1 balíček GelFix 2:1, šťáva z 1 citronu…
1,5 kg žluté dýně, 1 kg želírovacího cukru, 1 lžička kyseliny citronové, 1 pravý vanilkový lusk, 1 l vody…
1 kg řapíku rebarbory, 500 g jahod, 400 g tmavého cukru, 1 balíček vanilkového cukru, 2 ks citronu, kůra z chemicky…
Třešně omyjeme a vypeckujeme. Dáme je do většího kastrolu, kam přisypeme i krystalový cukr s Gelfixem…
Broskve očistíme a oloupeme (pokud nám nejde slupka sloupnout, spaříme broskve vařicí vodou, necháme ve vodě…
Lilek nakrájíme na kolečka tloušťky asi půl cm a dáme je na plech vyložený pečicím papírem, kde je osolíme…
1 středně velká dýně (čisté váhy asi 1 kg – bez vydlabaných semínek a oloupané kůry), 500 g zralých rajčat,…
čerstvé feferonky (červené nebo zelené, pálivé či méně pálivé), česnek, 1 l vody, 150 g krystalového cukru,…
3 hlávky zelí, sůl, kmín a dle chuti: jablka, křen, řepa, mrkev…
Nejprve si omyjeme a oloupeme jablka, zbavíme je jádřinců a rozkrájíme na kousky. Ty dáme vařit do vody…
850 g jablek, 150 ml jablečného džusu (např. jablečné šťávy 100% Kapíto), 1 balíček kyseliny citronové, 1 lžička…
1 kg mandarinek, 1 kg krystalového cukru, 1 Gelfix klasik 1:1 (vyrábí společnost Dr. Oetker), šťáva ze 2 limetek,…
Citrony omyjeme, jejich kůru nastrouháme a vymačkáme z nich šťávu. Kůru i šťávu dáme do hrnce,…
3/4 kg pomerančů, 1/2 l vody, kůra z 1 pomeranče, 1/4 kg želírovacího cukru, šťáva z 1 citronu, 1 dl koňaku…
1/2 litru olivového oleje, trochu červené papriky, zelené bylinky (např. pažitka), 1 lžíce celého pepře, 3 stroužky…
Papriky omyjeme, rozpůlíme a odstraníme jadérka. Poté je pokrájíme na kousky. Cibuli očistíme a pokrájíme…