Smetanová houbová omáčka

Seznam přísad

300 až 500 g houby (například kombinace lišek a hříbků)
2 lžíce máslo
1 ks cibule
1 l hovězí vývar (může být i z kostky)
5 ks bobkový list
8 kulička nové koření
 trochu drcený kmín
1 ks sladká smetana
1 ks zakysaná smetana
2 lžíce hladká mouka na zahuštění
  sůl
  hrubě mletý pepř
  ocet
  cukr dle chuti

Postup přípravy

Houby očistíme a nakrájíme na menší kousky. Na másle si necháme zpěnit pokrájenou cibuli, přidáme k ní houby a zalijeme je horkým vývarem. Přidáme bobkové listy, kuličky nového koření a drcený kmín a dusíme asi 20 minut (aby byly houby krásně měkké). Potom přilijeme sladkou i kysanou smetanu smíchanou s hladkou moukou a necháme ještě asi 10 minut provařit. Podle chuti osolíme, opepříme hrubě mletým pepřem, okyselíme a osladíme. Houbovou omáčku můžeme podávat s masem (nejčastěji s hovězím), nebo bez masa, s kynutým nebo vídeňským knedlíkem, popř. s bílým pečivem.