300 až 500 g | houby (například kombinace lišek a hříbků) |
2 lžíce | máslo |
1 ks | cibule |
1 l | hovězí vývar (může být i z kostky) |
5 ks | bobkový list |
8 kulička | nové koření |
trochu | drcený kmín |
1 ks | sladká smetana |
1 ks | zakysaná smetana |
2 lžíce | hladká mouka na zahuštění |
sůl | |
hrubě mletý pepř | |
ocet | |
cukr dle chuti |
Houby očistíme a nakrájíme na menší kousky. Na másle si necháme zpěnit pokrájenou cibuli, přidáme k ní houby a zalijeme je horkým vývarem. Přidáme bobkové listy, kuličky nového koření a drcený kmín a dusíme asi 20 minut (aby byly houby krásně měkké). Potom přilijeme sladkou i kysanou smetanu smíchanou s hladkou moukou a necháme ještě asi 10 minut provařit. Podle chuti osolíme, opepříme hrubě mletým pepřem, okyselíme a osladíme. Houbovou omáčku můžeme podávat s masem (nejčastěji s hovězím), nebo bez masa, s kynutým nebo vídeňským knedlíkem, popř. s bílým pečivem.