800 g | hladká mouka |
300 ml | mléko |
300 g | pomleté škvarky |
3 ks | žloutky |
2 lžičky | cukr |
1 kostka | droždí |
1 lžička | sůl |
1/2 lžičky | mletý pepř |
1 ks | vejce (na potření) |
Z poloviny vlažného mléka, cukru a droždí uděláme kvásek a necháme vzejít na teplém místě. Ostatní suroviny promícháme ve větší míse, přidáme vzešlý kvásek a dobře promísíme. Těsto je hutné a těžké. Necháme kynout půl hodiny na teplém místě, poté rozválíme a přeložíme na polovinu. Opět necháme kynout asi dvacet minut, znovu rozválíme a přeložíme a dáme kynout. Stejný postup třikrát zopakujeme. Počtvrté těsto jen rozválíme a vykrajujeme asi pěticentimetrová kolečka, potřeme žloutkem a pečeme na 180˚Celsia asi půl hodiny dozlatova.