Pošírované nektarinky

Seznam přísad

3 ks nektarinka
3/4 l voda
1/4 l bílé víno
1 dl tuzemák
1/2 kg krupicový cukr
1 ks vanilkový lusk
 kousek skořice celá
1 ks bobkový list

Postup přípravy

Nektarinky omyjeme, rozpůlíme a vyndáme pecky. Do hrnce nalijeme vodu spolu s bílým vínem a tuzemákem, přisypeme cukr a přidáme koření. Zvolna zahříváme a mícháme, dokud se cukr zcela nerozpustí. Pomalu přivedeme k varu a vaříme na mírném ohni asi 10 minut (přitom stále mícháme). Poté vložíme nektarinky a necháme je dalších 10 až 15 minut na velmi mírném ohni probublávat (aby byly měkké, ale nerozpadaly se). Nakonec dáme i se sirupem vychladit do ledničky a podáváme například spolu s oblíbenou zmrzlinou.

Poznámka: Pošírování je pomalé vaření ve vodě s přidáním octa či vína a koření nebo bylinek.