3 ks | nektarinka |
3/4 l | voda |
1/4 l | bílé víno |
1 dl | tuzemák |
1/2 kg | krupicový cukr |
1 ks | vanilkový lusk |
kousek | skořice celá |
1 ks | bobkový list |
Nektarinky omyjeme, rozpůlíme a vyndáme pecky. Do hrnce nalijeme vodu spolu s bílým vínem a tuzemákem, přisypeme cukr a přidáme koření. Zvolna zahříváme a mícháme, dokud se cukr zcela nerozpustí. Pomalu přivedeme k varu a vaříme na mírném ohni asi 10 minut (přitom stále mícháme). Poté vložíme nektarinky a necháme je dalších 10 až 15 minut na velmi mírném ohni probublávat (aby byly měkké, ale nerozpadaly se). Nakonec dáme i se sirupem vychladit do ledničky a podáváme například spolu s oblíbenou zmrzlinou.
Poznámka: Pošírování je pomalé vaření ve vodě s přidáním octa či vína a koření nebo bylinek.