Polévka z jedlých kaštanů

60 minut
Polévky teplé

Seznam přísad

400 g jedlé kaštany
cca 1 litr horká voda
1 ks cibule
4 stroužky česnek
2 lžíce máslo
1 litr zeleninový vývar (může být i z bujonu)
  bobkový list
  skořice
1 balení sladká smetana
1 lžička čerstvý zázvor
  sůl
  pepř

Postup přípravy

Jedlé kaštany nakrojíme ve tvaru kříže, zalijeme je horkou vodou a necháme asi 5 minut stát. Mezitím si na másle osmažíme nadrobno nakrájenou cibulku a na závěr přidáme i nakrájený česnek. Kaštany slijeme, oloupeme jim slupku, přendáme je do hrnce a zalijeme zeleninovým vývarem (nebo bujonem). Přidáme celou skořici a bobkový list. Vaříme zhruba 10 minut – aby kaštany byly měkké. Vyndáme koření a rozmixujeme tyčovým mixérem na kaši. Přilijeme smetanu, dochutíme solí, pepřem a nastrouhaným zázvorem a necháme projít naposledy varem. Horkou polévku ihned podáváme.