Jihočeské máslo 50 g, pohanka lámanka 150 g, tvaroh na pečení 250 g, 2 vejce, sůl, kukuřičná krupice (polenta) 60 g, drcený kmín, petrželová nať
Pohanku spařte vroucí osolenou vodou, použijte dvojnásobné množství vody a nechte pohanku 15–20 minut změknout. Do teplé pohanky vmíchejte Jihočeské máslo, trochu mletého kmínu, sekanou petrželovou naťa měkký tvaroh. Poté přidejte vejce a kukuřičnou krupici. Vzniklé těsto nechte asi 20 minut v chladu. Z pohankového těsta pak tvořte za pomoci dvou lžic stejnoměrné noky, vkládejte je do osolené vroucí vody a vařte asi 7–10 minut. Hotové nočky by měly vyplavat na povrch. Nočky můžete podávat jako přílohu k masu, dušené zelenině a lze je nabídnout i se sladkým rozvařeným ovocem jako ovocné knedlíčky.