SOUTĚŽ

Poctivá bramborová polévka (bramboračka)

45 minut
Houby,Polévky teplé,

Seznam přísad

2 hrnek houby (čerstvých nebo sušených - nejlepší jsou lišky, křemenáče nebo babky)
1/4 ks celer
1 ks petržel
3 ks mrkev
8 ks brambor
3 ks bobkový list
10 kulička celý pepř
  sůl
5 kulička nové koření
  čerstvý libeček
  hladká mouka
 kousek máslo
8 stroužek česnek
  majoránka
  pepř mletý
  čerstvá petrželka nebo majoránka na ozdobu

Postup přípravy

Máme-li houby sušené, namočíme je nejprve asi na 20 minut do vody. V případě čerstvých je pokrájíme na menší kousky. Zeleninu očistíme, oloupeme a nakrájíme na kostičky. Brambory oloupeme a nakrájíme na větší kousky. Společně s houbami, bobkovým listem, pepřem, solí, novým kořením a libečkem vaříme v hrnci vody (cca 3 litry) do změknutí. Mezitím si z mouky a másla usmažíme světlou jíšku a necháme ji vychladnout. Bobkový list, celý pepř a nové koření z polévky vyjmeme, přidáme prolisovaný česnek, vychladlou jíšku a sušenou majoránku. Bramboračku dochutíme mletým pepřem a případně ještě dosolíme. Posypeme čerstvou petrželkou nebo majoránkou a podáváme.