Pizza s rajčaty a mozzarellou (Pizza Margarita)

45 minut
Bezmasá jídla

Seznam přísad

Těsto

40 g droždí
1/5 šálek vlažná voda
 špetka cukr
4 šálek mouka
1/2 lžička sůl
1 šálek olivový olej

Náplň

1 ks rajčatový protlak
2 stroužek česnek
1/2 ks cibule
3 lžíce olivový olej
  sůl
200 g tvrdý sýr (např eidam 45%)
400 g rajčata
200 g mozzarella
  čerstvá bazalka na ozdobu

Postup přípravy

Droždí smícháme se čtyřmi polévkovými lžícemi vlažné vody s cukrem a dáme na teplé místo, aby vzešlo. Sůl a mouku nasypeme do mísy, uprostřed vytvoříme důlek a do něj vlijeme vzešlý kvásek z droždí, zbytek vody a olej. Těsto dobře propracujeme a necháme hodinu vykynout. Mezitím si připravíme rajčatový základ: Rajčatový protlak smícháme s prolisovaným česnekem, najemno pokrájenou cibulí, olivovým olejem a solí. Z vykynutého těsta poté uděláme tenkou placku a dáme ji do vymazané formy na pizzu (popř. na plech). Na těsto naneseme připravený rajčatový základ, zasypeme nastrouhaným tvrdým sýrem a poklademe rajčaty pokrájenými na kolečka. Dáme do předehřáté trouby, kde pečeme při 180 stupních Celsia zhruba 15 minut. Poté poklademe plátky mozzarelly a pečeme posledních 5 minut. Po vyndání z trouby posypeme čerstvou bazalkou a ihned podáváme.