Obrácený švestkový koláč

minut
Moučníky pečené

Seznam přísad

2 lžíce máslo (na vymazání)
2 lžíce třtinový cukr
  švestky
1 a 1/2 hrnku hladká mouka
1 lžička prášek do pečiva
1 lžička mletá skořice
1/2 lžičky sůl
1/4 lžičky muškátový oříšek
120 g máslo
1/2 hrnku cukr krupice
1 lžíce vanilkový extrakt
3 ks žloutky
1/2 hrnku zakysaná smetana

Postup přípravy

Dortovou formu vyložíme pečicím papírem. Na dno nalijeme 2 lžíce rozpuštěného másla a rovnoměrně posypeme třtinovým cukrem. Švestky omyjeme, vypeckujeme a rozkrojíme na polovinu. Rozkrojenou částí dolů pokládáme jednu vedle druhé na máslo s cukrem, dokud nezaplníme celé dno. V míse promícháme mouku, prášek do pečiva, skořici, sůl a muškátový oříšek. V jiné míse vyšleháme zbylé máslo s cukrem, poté přidáme vanilkový extrakt a také postupně zašleháme žloutky. Vmícháme suchou směs a nakonec také zakysanou smetanu. Těsto by mělo mít hustší konzistenci. Rovnoměrně ho rozprostřeme na připravené švestky. Pečeme na 180°C po dobu asi 60 minut, dokud není povrch zlatý a na zapíchnutou špejli se již nelepí žádné těsto. Necháme chvilku vychladnout a koláč poté převrátíme tak, aby švestky byly na povrchu.