350 g | cukr |
4 ks | vejce |
300 g | mrkev |
trochu | citronová kůra |
1 špetka | sůl |
80 g | hladká mouka |
1 sáček | kypřící prášek do pečiva |
300 g | měkký tvaroh |
5 lžíce | tuzemák |
1 ks | vanilkový lusk |
máslo na vysypání dortové formy | |
nastrouhaná mrkev na ozdobu |
V míse si smícháme 300 g cukru se žloutky a očištěnou, najemno nastrouhanou mrkví. Poté do směsi přidáme nastrouhanou citrónovou kůru, špetku soli, prosátou mouku a kypřicí prášek do pečiva. V misce si stranou ušleháme z bílků tuhý sníh a lehce jej vmícháme do hotové směsi.Vše nalijeme do máslem vymazané dortové formy a pečeme v předehřáté troubě na 170°C asi 50 minut. Po vytažení z trouby necháme vychladnout. Mezitím si v misce smícháme měkký tvaroh s tuzemákem, dření z vanilkového lusku a se zbylým cukrem. Vše pořádně promícháme. Vychladlý dort rozřízneme podélně a natřeme středně silnou vrstvou ochuceného tvarohu, horní část přiklopíme a také natřeme tvarohem (shora i kolem dokola). Vršek dortu ozdobíme jemně strouhanou mrkví a můžeme podávat.