1 ks | květák |
sůl | |
hladká mouka | |
vejce | |
cornflakes (kukuřičné lupínky) | |
olej na smažení |
6 lžíce | plnotučná hořčice |
1 lžíce | zakysaná smetana |
1 lžíce | olivový olej |
2 lžička | bylinkový ocet |
1 stroužek | česnek |
sůl | |
mletý bílý pepř |
Nejprve si připravíme hořčičnou omáčku: Smícháme hořčici, zakysanou smetanu, olivový olej, bylinkový ocet a prolisovaný česnek. Osolíme, opepříme mletým bílým pepřem a pečlivě promícháme. Dáme odležet do ledničky. Nyní se pustíme do přípravy smaženého květáku: Květák omyjeme a rozebereme na růžice. Dáme je do osolené vařicí vody a necháme maximálně 4 minuty povařit (ne déle, jinak bude měkký a nebude jej možné obalit a smažit!). Vyndáme a necháme okapat. Poté květákové růžice obalujeme v hladké mouce, rozšlehaném vajíčku a rozdrcených cornflakes (místo strouhanky). Obalené kousky smažíme v rozpáleném oleji dozlatova. Položíme na savý ubrousek (abychom odstranili přebytečný tuk), přelijeme vychlazenou hořčičnou omáčkou a podáváme například s vařeným bramborem.
Poznámka: Vyzkoušejte také v kombinaci s naší bramborovou kaší se smetanou – recept naleznete ZDE