15-20 ks | cherry rajčátka |
3 lžíce | olivový olej |
1 ks | menší pórek |
3 stroužek | česnek |
450 ml | zeleninový neboo masový vývar |
250 g | kuskus |
sůl | |
pepř mletý | |
250 ml | zakysaná smetana |
1 lžíce | posekaný koriandr |
2 lžíce | citronová šťáva |
Rajčátka omyjeme a nakrájíme zhruba na půlky. Pórek očistíme a pokrájíme na kolečka. V hrnci si rozehřejeme olivový olej a pórek na něm osmahneme. Po chvíli přidáme i na kousíčky posekaný česnek a pokrájená rajčátka a ještě asi minutu opékáme. Poté přilijeme vývar a přidáme kuskus s trochou soli a mletého pepře. Přivedeme k varu, poté hrnec sundáme z ohně, přiklopíme pokličkou a kuskus necháme asi 10 minut bobtnat. Na závěr přimícháme zakysanou smetanu, posekaný koriandr a citronovou šťávu. Podáváme samotné nebo jako přílohu.
Poznámka: Kuskus je jednou ze základních potravin severoafrické kuchyně. Jedná se o spařenou a do kuliček tvarovanou krupici z pšenice, ječmene nebo prosa. Kuskus se používá při přípravě nejrůznějších zeleninových pokrmů, jako příloha k masům nebo na sladko s ovocem, oříšky a rozinkami. Více se o kuskusu dozvíte v našem článku ZDE