Kuskus s rajčaty

20 minut
Předkrmy a lehká jídla

Seznam přísad

15-20 ks cherry rajčátka
3 lžíce olivový olej
1 ks menší pórek
3 stroužek česnek
450 ml zeleninový neboo masový vývar
250 g kuskus
  sůl
  pepř mletý
250 ml zakysaná smetana
1 lžíce posekaný koriandr
2 lžíce citronová šťáva

Postup přípravy

Rajčátka omyjeme a nakrájíme zhruba na půlky. Pórek očistíme a pokrájíme na kolečka. V hrnci si rozehřejeme olivový olej a pórek na něm osmahneme. Po chvíli přidáme i na kousíčky posekaný česnek a pokrájená rajčátka a ještě asi minutu opékáme. Poté přilijeme vývar a přidáme kuskus s trochou soli a mletého pepře. Přivedeme k varu, poté hrnec sundáme z ohně, přiklopíme pokličkou a kuskus necháme asi 10 minut bobtnat. Na závěr přimícháme zakysanou smetanu, posekaný koriandr a citronovou šťávu. Podáváme samotné nebo jako přílohu.

Poznámka: Kuskus je jednou ze základních potravin severoafrické kuchyně. Jedná se o spařenou a do kuliček tvarovanou krupici z pšenice, ječmene nebo prosa. Kuskus se používá při přípravě nejrůznějších zeleninových pokrmů, jako příloha k masům nebo na sladko s ovocem, oříšky a rozinkami. Více se o kuskusu dozvíte v našem článku ZDE