SOUTĚŽ

Krémová cibulačka

minut
Polévky teplé

Seznam přísad

5 ks velká cibule
3 stroužek česnek
3 lžíce máslo
1 a 1/2 l zeleninový vývar
100 ml smetana
100 g tvrdý sýr (např. čedaru nebo ementálu)
  pepř mletý
  sůl
100 g kvalitní šunka nebo slanina
 trochu zakysaná smetana
  pažitka nebo jarní cibulka na ozdobu

Postup přípravy

Cibule a česnek oloupeme a nakrájíme na kolečka. Ta osmahneme na hluboké pánvi na másle (nejprve cibuli a na závěr i česnek) a zalijeme zeleninovým vývarem. Vaříme asi 20 minut doměkka. Poté polévku rozmixujeme ručním mixérem. Přidáme smetanu a nastrouhaný tvrdý sýr, který necháme v polévce rozpustit. Dochutíme solí a pepřem a servírujeme na talíře. Podáváme s nasucho opečenou pokrájenou šunkou či slaninou, trochou zakysané smetany a ozdobené nasekanou pažitkou (popř. jarní cibulkou).