SOUTĚŽ

Krémová bramborová polévka (bramboračka)

30 minut
Polévky teplé

Seznam přísad

500 g brambory
1 ks pórek
1 ks cibule
3 stroužek česnek
4 lžíce olivový olej
1 l vývar
200 ml smetana na vaření
1 ks šťáva z citronu
  sůl
  pepř
 kousek máslo
1 hrst (nejlépe) zelená hladkolistá petržel

Postup přípravy

re

Brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky. Pórek očistíme a pokrájíme na kolečka. Cibuli a česnek také oloupeme a pokrájíme nadrobno. Na rozpálený olivový olej vhodíme nejprve cibuli s pórkem, po chvíli přidáme kostičky brambor a nakonec krátce osmahneme i česnek. Zalijeme vývarem a necháme vařit asi 15 minut. Poté polévku rozmixujeme ručním mixerem a přidáme do ní smetanu. Ochutíme citronovou šťávou, solí a pepřem a na závěr zjemníme kouskem másla. Dochutíme a ozdobíme nasekanou zelenou petrželkou a můžeme podávat.