SOUTĚŽ

Koláč s rajčaty a bylinkami

40 minut
Zeleninová jídla

Seznam přísad

Těsto

125 g jemné ovesné vločky
125 g hladká mouka
125 g máslo
4 lžíce voda
  sůl
1 ks žloutek

Náplň

750 g rajčata
1 ks cibule
3 stroužky česnek
300 g zakysaná smetana
3 ks vejce
1 ks bílek
  sůl
  mletý pepř
1 svazeček čerstvé bylinky (petrželka, pažitka, tymián, kopr...)
150 g tvrdý sýr

Postup přípravy

Těsto na koláč si připravíme z ovesných vloček, mouky, másla, vody, soli a žloutku. Vložíme ho do vymazané koláčové formy, okraje zdvihneme a těsto několikrát propíchneme. Pečeme v troubě předehřáté na 170 stupňů Celsia asi 10 minut. Mezitím si pokrájíme rajčata na plátky a cibuli s česnekem nadrobno posekáme. Smícháme zakysanou smetanu, 3 vejce s jedním bílkem (ten nám zbyl od žloutku z těsta) a ochutíme solí a mletým pepřem. Na upečené těsto klademe střídavě rajčata, prosypáváme je cibulí, česnekem, nasekanými bylinkami (např. koprem a tymiánem) a hrubě strouhaným sýrem. Na závěr přelijeme rozmíchanou smetanou s vejci. Dáme opět péct do trouby – na zhruba 20 až 25 minut. Upečený rajčatový koláč podáváme podle chuti horký nebo studený.