Jablečná žemlovka

70 minut
Sladká jídla

Seznam přísad

12 ks rohlík
3/4 l mléko
1/2 kg jablko
200 g máslo
150 g domácí vanilkový cukr
  skořice mletá
1 hrst rozinky
  moučkový cukr na posypání

Postup přípravy

Rohlíky nakrájíme na kostky a namočíme je do směsi z mléka a vajec. Jablka oloupeme, odstraníme jádřince a nakrájíme na slabé plátky (nebo je nastrouháme). Středně velký pekáček vymastíme kouskem másla a na dno rozložíme vrstvu namočených rohlíků. Na ně rozprostřeme jablka, která posypeme směsí vanilkového cukru se skořicí a spařenými rozinkami. Poté na jablka položíme další vrstvu namočených rohlíků a poklademe plátky zbylého másla. Pekáček vložíme do trouby a žemlovku pečeme na 180 až 200°C zhruba 50 minut dozlatova. Před podáváním hotovou žemlovku pocukrujeme.

Poznámka: Žemlovka je tradiční český sladký nákyp, který se připravuje z jablek a bílého pečiva (nejčastěji rohlíků nebo veky), namočeného do mléka a vajec. Lidově se tomuto pokrmu říká žemlbába či zemlbába (pravděpodobně podle německého slova “Semmel” = houska, žemle). Místo jablek lze na žemlovku použít také hrušky.