SOUTĚŽ

Dušené červené zelí

25 minut
Přílohy

Seznam přísad

1 hlávka červené zelí (asi 600 g)
2 lžíce sádlo
3 ks červená cibule
1 lžíce kmín celý
2 ks bobkový list
2 kulička nové koření
2 dl červené víno
1 ks jablko
  sůl
  cukr
  ocet

Postup přípravy

Nejprve si rozkrojíme zelí, vyřízneme košťál a zelí nakrouháme na nudličky. Na sádle si osmahneme najemno pokrájenou cibuli, přidáme nakrouhané zelí s kmínem, bobkovými listy a novým kořením. Podlijeme vínem s troškou vody, přiklopíme pokličkou a dusíme. Asi po 10 minutách dušení přidáme nahrubo nastrouhané jablko. Dusíme dále, dokud není zelí měkké (v případě potřeby přilijeme ještě trochu vody). Na závěr dochutíme solí, cukrem a octem – tak, jak kdo má rád – a můžeme podávat. Servírujeme například s dozlatova upečenou kachnou či husou a domácími houskovými nebo bramborovými knedlíky.